Fota allt

Om du drömmer om att bli fotograf eller bara vill lära dig nya fototekniker så gäller det att testa dig fram. Alla lär sig olika och varje fotograf föredrar att fota på sitt eget sätt. Därför är det svårt att lära någon att fota. De bästa bilder blir ju de som kommer ifrån hjärtat – inte från en text som någon annan fotograf har skrivit. 

Som hjälp kan du såklart läsa på internet eller i olika fotoböcker. Men när det kommer till praktiken så gäller det egentligen bara att fota på så mycket du bara kan. Testa olika slutartider, bländare, ISO-tal och vinklar. Oftast är det bästa sättet att lära sig genom att fota, fota och återigen fota. 

Du lär dig genom misstag

Klyschigt nog så lär du dig genom dina misstag. För att lära dig att fota till exempel produktbilder till en hemsida så behöver du beställa hem produkter och fota dem. I början kommer du att göra misstag – det går inte att komma undan. Men desto mer du fotar desto mer lär du dig. 

Så om du är i behov av att beställa hem exempelvis ett glas från Iittala att fota kan du klicka här. Om du vill lära dig ännu fortare kan du testa att fota utomhus – till exempel några charmiga utemöbler. Då är det inte du som kan kontrollera över ljuset och andra faktorer som kan påverka bilden. Det gör att du lär dig att anpassa dig fortare. Vilket en fotograf ofta behöver göra.